Overslaan en naar de inhoud gaan

Minder uitstoot broeikasgassen
Duurzaamheid is ingebed in onze organisatie en we zetten dagelijks stappen op dit gebied. Het is verweven in alle onderdelen van de productie van onze gezonde en voedzame poeders. Zowel op kantoor als op de verschillende productielocaties, alsook met onze leveranciers.

Koeien NL landschap

Over het programma

Het Programma Tomorrow's Dairy is ontstaan vanuit de behoefte om de broeikasgasemissies in de melkveehouderijsector te verminderen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst. De aanleiding voor dit programma is de urgentie om klimaatverandering aan te pakken (inmiddels is de opwarming van de aarde al met 1,5 graad toegenomen). De landbouwsector kan ook een significante bijdrage leveren aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Grasklaver

Het sterk verminderen van broeikasgassen is niet eenvoudig. Kleine stapjes lukt wel en veel melkveehouders hebben in de afgelopen jaren ook al stappen gezet. In het Programma Tomorrow's Dairy werken we samen met melkveehouders aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, met als doel 50% reductie in 2030 ten opzichte van 2018. Het programma is gestart in 2022 met 17 pilotboeren en heeft begin 2024 al 80 deelnemers. Stap voor stap wordt uitgebreid naar ruim 250 melkveehouders.

Bewezen maatregelen
Het verminderen van broeikasgassen binnen dit programma is gebaseerd op maatregelen die bewezen effectief zijn, zodat je als veehouder weet wat je moet doen en hoe je eventueel moet bijsturen. Aan de hand van verzamelde gegevens, kun je dan aantonen, dat de emissie ook echt is verminderd. Naast het verminderen van broeikasgassen is de kwaliteit van bodem, water en lucht, biodiversiteit, diergezondheid en welzijn, werkplezier en het bedrijfsinkomen van de melkveehouder ook belangrijk. Een aantal bewezen maatregelen met betrekking tot het verminderen van broeikasgassen zijn bijvoorbeeld:

  • De inzet van het voeradditief Bovaer®,
  • Het inzaaien van grasklaver,
  • Het mengvoer (deels) vervangen door losse grondstoffen en krachtvoer met een lagere footprint,
  • Inzet kunstmest met een lagere footprint,
  • Inzet brandstof met een lagere footprint (HVO).

De te nemen maatregelen kunnen per melkveehouder verschillen en hangen samen met de lange termijn visie van de veehouder op zijn bedrijf, de actuele bedrijfsopzet en met de omgeving waarin het bedrijf opereert. Het programma biedt daarom maatwerk en naast een financiële vergoeding voor het CO2-niveau en de reductie ook een vergoeding voor de transitiekosten en investeringen.

Bedrijfsplan
De eerste stap binnen het Programma is het opstellen van een Bedrijfsplan Broeikasgassen. PPP-Agro Advies stelt deze op samen met de melkveehouder. Het Bedrijfsplan broeikasgassen beschrijft welke maatregelen zijn gekozen om emissies te verminderen en welke werkafspraken er zijn gemaakt met betrekking tot de uitvoering van de maatregelen en de bewaking van de voortgang. Het bedrijfsplan en de werkafspraken worden jaarlijks herzien. Gedurende het traject worden er tevens workshops georganiseerd en is er een intensieve samenwerking en kennisuitwisseling met andere melkveehouders die (al langer) meedoen. Iedereen heeft immers hetzelfde doel en zo leren we van elkaar!