Overslaan en naar de inhoud gaan
Yvonne

"Ik werk al 34 jaar op het laboratorium van Vreugdenhil, eerst in Scharsterbrug en nu in Gorinchem. Vreugdenhil is een fijne werkgever. Het werk wat ik doe is afwisselend en ik kom overal in het bedrijf. Ik kan op de fiets naar mijn werk. Heerlijk!"

Yvonne Beekmeijer - analist

Bij Vreugdenhil hebben we verschillende programma’s die gericht zijn op de vitaliteit en gezondheid van onze medewerkers. In het kader van het BRAVO-programma plaatsen we via interne kanalen regelmatig berichten over de thema’s ‘Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning’. Daarnaast verstrekken wij onder andere fruit op al onze locaties en stimuleren we 'mystery walks' zodat nieuwe medewerkers tijdens een lunchwandeling kennis kunnen maken met collega’s die er al langer werken. 

Bootcamptraining
Onze wekelijkse bootcamptraining in Nijkerk zorgt voor vitaliteit en plezier. Verder stimuleren wij dat medewerkers van alle locaties deelnemen aan een hardloopwedstrijd in Nijkerk met diverse korte en langere afstanden en is er een schaatsclinic georganiseerd.

TipTrack tool
Voor medewerkers die onder de zuivel CAO vallen, was ook het afgelopen jaar de TipTrack tool beschikbaar. Om duurzame inzetbaarheid te vergroten biedt TipTrack trainingen en coaching aan op een viertal thema’s: vitaal, wendbaar, vaardig en financieel inzicht. Medewerkers kunnen zelf kiezen hoe zij hun beschikbare budget inzetten. Zij kunnen dit ook gebruiken om te sparen voor extra verlof, of bijvoorbeeld het aanvullen van geboorteverlof. Op dit moment zijn er ruim 300 TipTrack gebruikers bij Vreugdenhil.

Ziekteverzuim
Een grote uitdaging is het ziekteverzuim. Het jaar 2022 confronteerde ons met een hoog ziekteverzuim, waarbij het steeg van 5% naar 7,4%. Langer dan 1 jaar ziek was 1,0% en langer dan 6 weken maar korter dan 1 jaar was 3,2%. Het landelijk gemiddelde voor de voedingsindustrie was 6,7% tot en met Q3 van 2022. De verwachting is dat het CBS-jaarcijfer nog stijgt als ook het cijfer over Q4 bekend is. Desondanks is onze doelstelling om hier 1% onder te zitten helaas niet gehaald. Diverse redenen zijn de oorzaak van dit hoge verzuim: Corona en griep en medewerkers die langer op hun operatie moesten wachten als gevolg van de uitgestelde zorg door corona. Maar helaas ook diverse medewerkers die langdurig (ernstig) ziek blijken te zijn.

Preventief medisch onderzoek
Wij hebben eind 2022 verder een PMO (Preventief medisch onderzoek) georganiseerd binnen Vreugdenhil. Dit onderzoek bestond uit twee gedeeltes: een uitgebreide vragenlijst en fysieke metingen. De resultaten worden begin 2023 bekend. Op basis van deze resultaten bepalen we vervolgacties.