
Sinds 2002 maakt deze locatie deel uit van Vreugdenhil Dairy Foods. Wat begon als een overname van Nestlé, groeide uit tot een stabiele en vertrouwde factor in het dorp én binnen ons familiebedrijf. De fabriek werkt met vijf ploegendiensten en richt zich specifiek op de melkverwerking van onze melkveehouders in Noord-Nederland.
Plant director met hart voor mensen en techniek
Sinds juni 2024 is Liesbeth Wierda plant director van deze bijzondere productielocatie. Als klein meisje keek ze al met bewondering naar zuivelfabrieken – ze wist toen al: daar wil ik werken. Toen ze vorig jaar werd benaderd om leiding te gaan geven aan de fabriek in Scharsterbrug, hoefde ze niet lang na te denken. Ze brengt ruim dertig jaar ervaring in de zuivel mee. Liesbeth groeide op, op een melkveebedrijf. Ze ging vervolgens naar de HAS en specialiseerde zich in levensmiddelentechnologie, met de ambitie om ooit chef te worden bij Frico. Na haar studie volgde een management traineeship bij FrieslandCampina. Daar werkte ze jarenlang in uiteenlopende functies en op verschillende plekken, van een kaaspakhuis in Bedum tot de poederfabriek in Leeuwarden. Vorig jaar koos ze bewust voor de overstap naar Vreugdenhil, vanwege de visie en de menselijke maat van het familiebedrijf. “Ik ben enorm trots dat ik nu leiding mag geven in Scharsterbrug,” zegt Liesbeth. “Wat deze fabriek bijzonder maakt, is de mentaliteit. Als er iets moet gebeuren, dan regelen we dat met elkaar. Nuchter, zonder gedoe. We doen het gewoon. Dat past bij het DNA van Vreugdenhil: mensen staan centraal, en samenwerking is de sleutel. Voor het aansturen van een fabriek heb je machines nodig, maar de mensen zijn de belangrijkste schakel. Bij Vreugdenhil wordt dat écht erkend.”

Specialiteitenfabriek met hoogwaardige poeders
In Scharsterbrug worden diverse hoogwaardige melkpoeders geproduceerd. “Maar ook hybride poeders: een mengsel van plantaardige- en zuivelcomponenten, “ licht Liesbeth toe. “Denk hierbij aan volle melkpoeders, 'fat filled' poeders, roompoeders en producten waarin ingedikte soja, in combinatie met melk, wordt verwerkt. Dit laatste product is uniek, omdat de andere drie fabrieken van Vreugdenhil dit niet produceren. Scharsterbrug is daarmee een echte fabriek voor specialiteiten. De producten worden voor verschillende toepassingen gebruikt, waaronder yoghurt, zuiveldranken, koffie, chocolade, bakkerijproducten en meer. Bovendien voldoen onze producten aan strenge microbiologische eisen, zoals een lage hoeveelheid hittebestendige sporen. Dit biedt bijvoorbeeld mogelijkheden voor de verkoop van warme dranken uit verkoopautomaten in Japan. Dankzij de schaalbare infrastructuur, de snelle time-to-market en onze meedenkende aanpak, kunnen klanten rekenen op hoogwaardige producten die voldoen aan hun specifieke wensen.”
Duurzaam en toekomstgericht
De Nederlandse zuivelsector staat voor politieke uitdagingen, maar in Scharsterbrug wordt altijd positief vooruit gedacht. “We blijven het slimmer en beter doen om toekomstbestendig te zijn,” vertelt Liesbeth. Een actueel voorbeeld is de beschikbaarheid van elektriciteit. De stroomaansluiting is niet toereikend en moet worden uitgebreid om te kunnen blijven voldoen aan de duurzaamheidsdoelstellingen: 40% CO₂-reductie in 2030. “Daarom willen we graag gaan investeren we in een nieuwe, zwaardere netaansluiting. De fabriek draait op volle kracht, met een jaarproductie van 65 kiloton poeder. Zonder deze aansluiting zouden we fors moeten terugschalen – dat willen we uiteraard voorkomen. Deze stap is cruciaal voor de toekomst van de fabriek.”

Voor het aansturen van een fabriek heb je machines nodig, maar de mensen zijn de belangrijkste schakel. Bij Vreugdenhil wordt dat écht erkend.
Liesbeth Wierda, plant director Scharsterbrug

Aandacht voor mensen
Bij Vreugdenhil draait het niet alleen om de productie en verwaarding van melk. Het draait om mensen. Dat merk je in Scharsterbrug. Veel medewerkers werken hier al jaren. “Ik ben hier gaan werken omdat ik graag aandacht geef aan mensen,” vertelt Liesbeth. “Bij Vreugdenhil voel ik me gezien – en dat gevoel wil ik doorgeven. Aandacht voor een medewerker bij een jubileum, een praatje op de werkvloer, iemand persoonlijk bedanken – die aandacht zit ’m in grote én kleine dingen. Als leidinggevende wil ik er zijn voor het team, én duidelijke verwachtingen neerzetten. Want als je samen weet waar je naartoe werkt, behaal je betere resultaten.”
Open dag voor melkveehouders
In het najaar openen onze fabrieken in Scharsterbrug en Gorinchem hun deuren voor de melkveehouders van Vreugdenhil. Tijdens deze open dag krijgen zij een exclusief kijkje achter de schermen en zien ze met eigen ogen hoe hun melk wordt verwerkt tot hoogwaardige melkpoeders en ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie. “Dat persoonlijke contact is voor ons van grote waarde,” zegt Liesbeth. “Onze melkveehouders vormen een onmisbare schakel. Zonder hun kwaliteitsmelk kunnen wij geen zuivelproducten maken.” Ze vervolgt: “Daar doen we het allemaal voor: voor onze melkveehouders, voor onze klanten én voor het werkplezier van onze medewerkers. Want als mensen hier met plezier werken, kunnen we samen bouwen aan een toekomst vol lekkere en voedzame zuivelproducten van Nederlandse bodem.”


Over Vreugdenhil Dairy Foods
Sinds 1954 zijn we als Nederlands familiebedrijf actief op de zuivelmarkt. Iedere dag werken wij aan ons doel: al het goede van melk beschikbaar maken voor mensen over de hele wereld. We zijn gespecialiseerd in melkpoeder, met vier productielocaties in Gorinchem, Scharsterbrug, Barneveld en Putten, een hoofdkantoor in Nijkerk en een kantoor in Madrid (Spanje). Jaarlijks verwerken we zo’n 1,5 miljard kilogram melk tot hoogwaardige nutritionele producten en ingrediënten, die we exporteren naar meer dan 130 landen.
