Overslaan en naar de inhoud gaan

Van de koeien verweiden tot innovatie leiden
Vlak na de overname is plant director Jan Boumans de fabriek gaan leiden. Een melkveehouder is hij nooit geweest, maar als jonge jongen hielp hij zijn opa op de boerderij. “Ik mocht de koeien helpen verweiden. Samen met mijn neefjes en nichtjes, de hele familie erbij. Dat heb ik altijd bijzonder gevonden. Die samenwerking en het buiten zijn – datzelfde gevoel ben ik hier in Putten weer tegengekomen.”

Jan groeide op in Brabant en woont nu met zijn gezin in Hilversum. “De zachte G is meegegaan naar Het Gooi,” lacht hij. Na zijn studie Technische Bedrijfskunde in Eindhoven trok hij de wereld in. Tijdens zijn studententijd woonde hij al een periode in Canada en ook daarna kwam hij daar opnieuw terecht. Zijn werkende leven begint bij ASML. Via een managementtraineeship en projectmanagementfunctie bij Elis – toevallig ook de leverancier van onze werkkleding – vond hij vervolgens zijn plek bij Arla Foods. “Toen ik in 2016 bij Arla in Nijkerk werkte, zag ik het hoofdkantoor van Vreugdenhil uit de grond komen. Ik kende toen alleen de naam, toch bleef het hangen. En toen ik een paar jaar later de kans kreeg om bij Vreugdenhil te beginnen, was ik meteen geïnteresseerd.”

Voor Jan lag er eerst een andere rol in het verschiet, maar het was al snel duidelijk: de nieuw aangekochte fabriek in Putten had een eigen plant director nodig. Iemand die de techniek verstond én het teamgevoel aanvoelde. Jan: “Dat past bij mij. Ik ben een generalist: ik weet van veel dingen een beetje, en breng graag mensen bij elkaar om samen iets op te bouwen.”

Productielocatie Putten

Veelzijdig, gespecialiseerd en wendbaar
In Putten worden meerdere melkstromen verwerkt: biologische melk, Jersey-melk, geitenmelk, biologische geitenmelk en reguliere koemelk. De producten worden wereldwijd afgezet – onder andere in China en Zuid-Korea – en moeten voldoen aan hoge kwaliteitseisen. “Juist die eisen zorgen dat we continu verbeteren,” zegt Jan. De fabriek functioneert voor een groot deel als een projectorganisatie. Naast de reguliere productie voor een aantal vaste klanten lopen er tal van technische verbetertrajecten en proefproducties. Onlangs werden machines geveild om ruimte te maken voor nieuwe investeringen. “We bouwen door. Niet alleen voor vandaag, maar juist voor wat er morgen nodig is.”

Samen aan de kantinetafel
De fabriek, waar in totaal zo’n dertig medewerkers in dienst zijn, draait in een vijfploegendienst. Per ploeg staan vier operators op de vloer. “Dan heb je geen luxe,” zegt Jan. “Bij ziekte of vakantie moet je improviseren, bijspringen, elkaar vertrouwen. Tijdens de brand vorig jaar heeft het team echt laten zien hoe sterk het is. Dat moment zal ik niet vergeten.”

Operator zijn in Putten betekent meebewegen. Door de wisselende grondstoffen, productwissels en de ontwikkeling van nieuwe producten is geen dag hetzelfde. Het vraagt flexibiliteit, nieuwsgierigheid en een scherp oog voor detail. “Je moet snel kunnen schakelen en meedenken,” zegt Jan. “Maar juist dát maakt het werk hier zo interessant, je bouwt echt mee aan iets nieuws.”

Veel collega’s komen uit de buurt van Putten, en gaan op de fiets naar het werk. De kantinetafel in Putten is dé plek waar alles samenkomt. Werkoverleg, grapjes, ideeën – het gebeurt daar. “We zijn een klein team, en juist daardoor zijn de lijnen kort. Iedereen voelt zich verantwoordelijk, voor de productie én voor elkaar.”

Jan Boumans

We bouwen hier aan morgen. En dat doen we samen. Op z’n Vreugdenhils: nuchter, persoonlijk en altijd met kwaliteit voorop.

Jan Boumans, plant director Putten
Lab

Motor van innovatie 
Putten is de plek waar veel nieuwe producten hun eerste stappen zetten. Denk aan lactosevrije melkpoeder of roompoeder met 51% vet en in de toekomst mogelijk zelfs hybride concepten, dat zijn combinaties van melk- en plantaardige poeders – hier worden kleine batches gedraaid, getest en verbeterd. “Wat werkt en waar veel vraag naar is, kunnen we later ook opschalen in onze fabrieken in Scharsterbrug of Gorinchem.”

Ook proceshygiëne, duurzaamheid en energieverbruik krijgen veel aandacht. “We investeren stap voor stap,” zegt Jan. “Niet alles tegelijk, maar altijd gericht op groei en klantvraag.”

In verbinding met de omgeving
De band met de buurt is goed. Er is een WhatsApp-contact met alle omwonenden en de fabriek houdt zoveel mogelijk rekening met de omgeving. “We willen een goede buur zijn. En een fabriek waar mensen trots op zijn – van binnen én van buiten.”

Putten laat zien dat klein ook krachtig kan zijn. Met specialisaties die uniek zijn binnen Vreugdenhil én een cultuur waarin je nooit een nummer bent, maar een belangrijk onderdeel van het geheel.

Kantinetafel
Onze locaties

Over Vreugdenhil Dairy Foods 
Sinds 1954 zijn we als Nederlands familiebedrijf actief op de zuivelmarkt. Iedere dag werken wij aan ons doel: al het goede van melk beschikbaar maken voor mensen over de hele wereld. We zijn gespecialiseerd in melkpoeder, met vier productielocaties in Gorinchem, Scharsterbrug, Barneveld en Putten, een hoofdkantoor in Nijkerk en een kantoor in Madrid (Spanje). Jaarlijks verwerken we zo’n 1,5 miljard kilogram melk tot hoogwaardige nutritionele producten en ingrediënten, die we exporteren naar meer dan 130 landen.