
Wat doet een Applicatietechnoloog zoal?
“Kort gezegd houd ik me bezig met de ontwikkeling en toepassing van melkpoeder voor producten zoals yoghurt, chocola, koffie, ijs en andere voedingsmiddelen. Neem bijvoorbeeld een product als yoghurt, waarin onze klanten melkpoeder verwerken. De dikte – of viscositeit – van yoghurt is daarin heel belangrijk. Hoe kun je de eigenschappen van melkpoeder zo beïnvloeden dat het de optimale bijdrage levert aan yoghurtstructuur? Verder onderzoek ik bijvoorbeeld hoe we de oplosbaarheid van melkpoeder kunnen verbeteren in zowel water als koffie, of hoe we magere melkpoeder hittestabiel kunnen krijgen voor de toepassing in gecondenseerde melk. Ook maak ik regelmatig ijs van verschillende melkpoederblends om te onderzoeken welke ingrediënten verantwoordelijk zijn voor specifieke eigenschappen, zoals smaak, romigheid en luchtigheid.”

Welke rol speelt de melk van onze leveranciers daarin? En waarom is kwaliteit zo belangrijk?
“Melk is de basis voor ons melkpoeder. Daarom moet die melk van goede microbiologische kwaliteit zijn. Tegelijkertijd is melk een natuurproduct, waarvan de samenstelling varieert met de seizoenen. In de zomer staan koeien bijvoorbeeld vaker buiten en eten meer vers gras. Hoe de verschillende componenten zich gedragen, reageren en samenwerken bepaalt uiteindelijk eigenschappen van het melkpoeder. Die natuurlijke schommelingen vormen een mooie uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat ons eindproduct altijd aan dezelfde hoge kwaliteitsstandaard voldoet? Verder wordt ons melkpoeder wereldwijd verkocht en dat betekent dat we ook rekening moeten houden met verschillende omstandigheden. In warme landen staan warme dranken soms wel bij 50°C in een automaat, en ook hier moet de microbiologische kwaliteit gewaarborgd blijven.”
Wat vind je fascinerend aan melk?
“Melk is een veelzijdig natuurproduct van hoogwaardige kwaliteit, en als voedingsmiddel functioneel en nutritioneel niet zomaar te vervangen. Melk is een emulsie: een mix van vetdruppels in water. Ik vind het heel interessant om te onderzoeken wat er precies met deze emulsies gebeurt zodra melk bewerkingen ondergaat. Tijdens mijn studie en tijdens mijn eerste banen als onderzoeker heb ik veel onderzoek gedaan naar emulsies, een onderwerp dat mij toen al enorm interesseerde. Eigenlijk begon mijn fascinatie voor de chemie en natuurkunde van levensmiddelen al in mijn kindertijd, toen ik graag bakte en kookte. Bij Vreugdenhil mag ik me continu bezighouden met emulsies en onderzoeken hoe we met kennis van droogprocessen de kwaliteit en eigenschappen van onze melkpoeder kunnen verbeteren. Dat vind ik geweldig.”

Ik onderzoek bijvoorbeeld hoe we de oplosbaarheid van melkpoeder verder kunnen verbeteren in zowel water als koffie.
Anja Schröder, Applicatietechnolooog bij Vreugdenhil Dairy Foods

Je werkt veel samen met de afdeling Verkoop. Wat is daar de reden voor?
“Op onze Verkoopafdeling komen klantaanvragen binnen over de toepassingen van melkpoeder en de kwaliteit ervan. Daarna kom ik in beeld om te adviseren over de mogelijkheden en te experimenteren met de samenstelling van melkpoeders. Maar dat is zeker niet de enige afdeling waarmee ik samenwerk. Ik ben actief op zowel het hoofdkantoor als op de productielocaties, waar ik veel samenwerk met technologen en collega’s van de kwaliteitsafdeling. Ook bezoek ik regelmatig externe locaties om ter plekke te kunnen experimenteren. Soms maak ik gebruik van de ‘pilot plant’ van de HAS Green Academy in Den Bosch, een soort proeffabriek. Ik voer daar experimenten uit die op de reguliere locaties niet mogelijk zijn. Of ik maak gebruik van de faciliteiten van Wageningen University & Research. Voorbeelden van testen die ik extern uitvoer zijn bijvoorbeeld hittetests met een autoclaaf, om het sterilisatieproces in blik – zoals dat bij de klant plaatsvindt – zo realistisch mogelijk na te bootsen. Ook maak ik gebruik van geavanceerde apparatuur om processen zoals oxidatie, de chemische reactie van vetten, nauwkeurig te meten."
Wat zijn de uitdagingen voor de toekomst?
“In de toekomst zal het melkvolume in Nederland afnemen. Het is een uitdaging om in die context melkpoeder met extra waarde te maken en daarbij ook de concurrentie steeds een stap voor te blijven. Het vraagt van ons dat we steeds goed kijken naar wat de markt nodig heeft. Daarnaast bouwen we aan de band met onze melkveehouders en hopen dat ze hun kwaliteitsproduct aan ons blijven leveren. Zodat we met deze melk onze mooie en voedzame producten kunnen blijven maken voor consumenten over de hele wereld.”

Over Anja Schröder
Anja Schröder (33) studeerde Levensmiddelentechnologie aan Wageningen University & Research, met als specialisatie Ingredient Functionality in haar Master-studie. Daarna deed ze een PhD en postdoctoraal onderzoek over emulsies. Drie jaar geleden ging ze werken bij Vreugdenhil. Ze werkte eerst bij de afdeling Quality Assurance en is sinds anderhalf jaar Applicatietechnoloog. In deze rol houdt zij zich onder meer bezig met de ontwikkeling en toepassing van melkpoeder.