Overslaan en naar de inhoud gaan
Kaasmakerij Captein

De kaasmakerij is weer toekomstproof

Aan de rand van het Groene Hart, in Zoeterwoude ligt de kaasboerderij van de familie Captein. De broers Kees en Frank wonen met hun gezinnen op (Kees) of vlakbij (Frank) het erf. Sinds hun kindertijd werken ze al mee op en rond het erf en sinds 2022 zitten ze samen in de maatschap. Kees richt zich vooral op de koeien en het landwerk, terwijl Frank zich voornamelijk bezig houdt met de kaasmakerij.

Kaasmakerij Frank Captein

Toekomstbestendig

Afgelopen jaar vond een ingrijpende verbouwing van de kaasmakerij plaats. Frank: “Er kwam een nieuwe indeling, met nieuwe muren en vloeren. Alleen de buitenkant bleef overeind. Nu is het pand voorlopig weer toekomstbestendig.”

Hun veestapel telt rond de 180 overwegend roodbonte Holstein en MRIJ koeien, die, eenmaal in de wei, een vertrouwd gezicht vormen voor omwonenden en bezoekers van de regio. Met de verbouwing net achter de rug, zijn er nu even geen ingrijpende toekomstplannen. “We willen de bedrijfsvoering verder finetunen, de productie iets opvoeren, daar is ruimte voor. En we blijven inzetten op duurzaamheid.”

Complete reportage lezen?

De complete reportage over Kees en Frank Captein, lees je hier.