Onze onderneming
Milieuvriendelijke fabrieken en kantoren
In onze meerjarenstrategie Marathon ’22 spreken we onze ambitie uit over duurzame energie: in 2029 wil Vreugdenhil klimaatneutraal produceren. Een grote uitdaging, maar door voorop te lopen, blijven we competitief en verkleinen we onze impact op het milieu. De komende jaren gaan we fors aan de slag met energiebesparing op onze eigen locaties, in de keten en in de regio. Iedere locatie heeft een eigen plan van aanpak om energiebesparingen te realiseren. Samenwerking met de sector en externe partijen zien we als een belangrijke succesfactor. Daarnaast verkennen we alternatieve duurzame energiebronnen zoals het gebruik van waterstof en windenergie afkomstig van windmolenparken op de Noordzee. We blijven inzetten op het verlagen van onze CO2-voetafdruk zodat we toekomstbestendig blijven.
In 2019 zijn we gestart met het uitrollen van de plannen van aanpak om energiebesparingen te realiseren. Elke locatie focust zich op een eigen top-5 van energiebesparende maatregelen.
Topics binnen milieuvriendelijke fabrieken en kantoren
Milieuvriendelijke fabrieken en kantoren
Toewerken naar klimaatneutrale productie

In 2019 zijn we gestart met het uitrollen van de plannen van aanpak om energiebesparingen te realiseren. Elke locatie focust zich op een eigen top-5 van energiebesparende maatregelen.
Door optimalisatie van het WarmteKoudeOpslag-systeem is het gasverbruik op ons hoofdkantoor in Nijkerk naar nul gereduceerd. De ambitie voor 2020 is dat ook onze vestiging in Barneveld klimaatneutraal gaat worden. Om dit te realiseren, zal gebruik worden gemaakt van warmtepompen.
Ons energieverbruik per ton product daalde in 2019 met 21,3% ten opzichte van 2005. Daarmee hebben we ons doel van een reductie van 24,5% niet behaald. In Gorinchem is door het doorvoeren van procesverbeteringen een energiereductie van 6% per ton product gerealiseerd in vergelijking met 2018. In Scharsterburg is de langlopende dalende trend van energieverbruik helaas doorbroken, het energiegebruik nam in 2019 toe met 7% per ton product ten opzichte van 2018. Deze toename is te verklaren omdat in 2019 vooral melkpoeder is geproduceerd op basis van geitenmelk. Het produceren met geitenmelk heeft door verschillende redenen een nadelige invloed op de capaciteit en de hoeveelheid benodigde energie en water. De doelstelling voor Vreugdenhil is om in 2022 34% minder energie per ton te verbruiken in vergelijking met 2005.Om dit doel te behalen zetten we in 2020 in op een reductie van het energiegebruik per ton product van 30%.
In lijn met vorig jaar was in 2019 14,6% van ons energiegebruik duurzaam. Daarmee hebben we onze doelstelling van 14,9% net niet gehaald. Wel zijn we goed op weg om onze doelstelling van 18% in 2022 te behalen. In 2019 was opnieuw 100% van onze stroom groen. Vanwege hoge kosten is besloten de aanschaf van Garanties van Oorsprong (GVO) van Nederlandse windmolens stop te zetten. In 2019 hebben we daarom ingezet op groene stroom uit Europese windenergie-certificaten.
Op het dak van onze productielocatie in Gorinchem hebben we 1.284 zonnepanelen geplaatst. Deze leveren een totaal vermogen van meer dan 300.000 kWh per jaar. Dat is voldoende stroom voor meer dan 100 huishoudens. Hiermee besparen we ruim 158 ton CO2 per jaar. In 2020 zullen we ook zonnepanelen plaatsen in Barneveld en Scharsterburg.
Ons kantoor in Nijkerk behoort tot een van de duurzaamste kantoorgebouwen van Nederland. Het is milieuvriendelijk en heeft een prettig werkklimaat. Het kantoor draagt het vijf-sterren BREEAM-NL nieuwbouw oplevercertificaat, het hoogste duurzaamheidsniveau van dit keurmerk.
In 2020 kijken we opnieuw naar onze ambitie om in 2029 klimaatneutraal te produceren en in welke vorm we deze ambitie kunnen behalen.
Energiegebruik per ton product t.o.v. 2005
2015 -12,1%
2016 -16%
2017 -20,1%
2018 -19,5%
2019 -21,3%
“Het is een mooie uitdaging om deze complexe puzzel op te lossen”

Haaye Boonstra
Milieuvriendelijke fabrieken en kantoren
Haaye Boonstra
Sustainability Officer
‘’Al enige tijd geleden hebben we de ambitie uitgesproken om in 2029 klimaatneutraal te produceren. De reis die je hiervoor moet afleggen is een hele spannende’’, zo stelt Sustainability Officer van Vreugdenhil Dairy Foods, Haaye Boonstra. “De fabrieken zijn continu bezig om te zoeken naar mogelijkheden om energie te besparen, maar regelmatig loop je tegen praktische problemen aan. Wanneer kan je de maatregel uitvoeren? Kunnen we de efficiency verder verhogen? Zijn er subsidiemogelijkheden? En het moet natuurlijk ook nog passen binnen het duurzaam ondernemen. Het is een mooie uitdaging om deze complexe puzzel op te lossen”.
Deze verandering in het speelveld, daar draaide Vreugdenhil Dairy Foods ook volop in mee het afgelopen jaar. Haaye ziet het als zijn missie om bewustwording bij mensen te creëren. “We hebben als bedrijf een ambitie. Om die reden wordt het steeds belangrijker om duurzaamheid te zien als onderdeel van ons dagelijks werk. Je moet mensen helpen om bewust te worden van duurzaamheid. Zo kwamen we afgelopen jaar bij onze grootste productielocatie, in Gorinchem, tot de conclusie dat duurzaamheid té veelomvattend is om het ‘erbij’ te doen. We hebben een energieteam opgericht waarin we alle acties konden bundelen. Dat was een belangrijke kentering.”
Overigens ziet hij deze beweging naar bewust omgaan met duurzaamheidsbeleid ook op de andere locaties van Vreugdenhil. “In Scharsterbrug is het energieteam al jarenbezig om, met succes, het energieverbruik omlaag te krijgen. Daarnaast zijn we ook daar begonnen met het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de fabriek. Zonnepanelen leveren, zo hebben we al eerder op onze locatie in Gorinchem ondervonden, feitelijk maar een relatief kleine besparing op, maar wel een heel zichtbare. Die zichtbaarheid heeft veel impact op de in- en externe beleving.”
Ook in Barneveld zijn de voorbereidingen voor het plaatsen van zonnepanelen in volle gang. Hier wordt gewerkt aan een groter doel: het klimaatneutraal maken van de fabriek in 2020. “In Barneveld heeft het lokale energieteam besloten om, door het toepassen van warmtepompen, het gasverbruik naar nul terug te brengen. De elektriciteit binnen Vreugdenhil is sinds 2015 al 100% groen en zo kunnen we hier klimaatneutraal produceren. Daarnaast is er in 2019 een goed inzicht gekregen hoe we het elektriciteit verbruik kunnen reduceren. Hierbij kan je denken aan het plaatsen van ledverlichting en het vernieuwen van compressoren met energiezuinige motoren.
Het zijn allemaal, het één groot, het andere kleiner, onderdelen van een groter geheel: het realiseren van de klimaatambitie van Vreugdenhil.”
Maximale resultaat | Geen knop voor winst duurzaamheid

Remco Vrind | Stijn Bekers
Milieuvriendelijke fabrieken en kantoren
Remco Vrind | Stijn Bekers
Facilitair Coördinator, locatie Barneveld | Projectmanager Capex, locatie Gorinchem
Remco Vrind, Facilitair Coördinator, locatie Barneveld
“We gaan samen voor het maximale resultaat”
“Kennis delen en samenwerken zijn een voorwaarde om onze klimaatambitie te behalen. Alleen samen komen we tot het maximale resultaat.” Aan het woord is Remco Vrind, Facilitair Coördinator van de locatie in Barneveld. En toegegeven: na zijn eerste ‘klimaatoverleg’ stond hij niet bepaald te springen van enthousiasme. “Het gaat in het begin redelijk hoog over, dat vond ik soms best lastig. Maar hoe meer ik daarbij aanwezig was, hoe meer het me greep. Er bleken toch wel veel punten te zijn waarin we konden besparen. En vooral dat de onderdelen waarop we konden besparen inzichtelijk werden, was gaaf om te zien. En we hebben nu wél bereikt dat we bijvoorbeeld in 2020 zover zijn dat we zonnepanelen op onze daken gaan plaatsen. Dat is een resultaat waar ik heel trots op ben. Het levert rendement op, en het is heel zichtbaar. Dat is mooi om te zien.”
Een ander belangrijk project dat van de grond kwam, is Close Future. Hiermee werden de traditionele plastic bekers, die met tientallen tegelijk per dag bij het restafval belandden, vervangen door kartonnen exemplaren. “Deze worden na gebruik opgespaard in dozen, die worden opgehaald en gerecycled tot karton. Als klap op de vuurpijl wordt per volle doos 1 euro gedoneerd aan een zelfverkozen goed doel of stichting.” Het vervangen van de oude compressoren, door nieuwe, meer duurzame exemplaren leverde ook een fikse besparing op. “Voorheen gebruikten de compressoren 400.000 kWh uur op jaarbasis. Met dank aan de niet aflatende inzet van collega Marcel van Meerveld gebruiken we nu nieuwe compressoren, die nog maar 240.000 kwh uur per jaar verbruiken. Hiermee behalen we een besparing van 40%. Dat zijn cijfers die goed staan in de boeken.”
Stijn Bekers, Projectmanager Capex, locatie Gorinchem
“Er bestaat geen knop waarmee je ineens 50% duurzaamheid wint”
Als er één ding is dat Stijn Bekers, werkzaam in Gorinchem, heeft geleerd over duurzaamheid, dan is het wel dat er geen knop bestaat waarmee je ineens 50% duurzaamheid wint. “Het is de som der delen, alle stapjes bij elkaar, die maken dat je je doelstellingen als organisatie kun halen.”
Stijn is vanuit zijn functie als Projectmanager Capex naast het draaien van projecten ook verantwoordelijk voor investeringen op het gebied van duurzaamheid. Een omvangrijke klus, waarbij hij sinds dit jaar kan terugvallen op de kennis en kunde van het nieuw opgerichte energieteam. “Om je doelen te behalen, is samenwerken cruciaal. Het afgelopen jaar hebben we een aantal belangrijke doelen behaald. Zo heeft de fabriek stabiel gedraaid, wat gunstig is voor het energieverbruik. Dus op deze manier kunnen we zonder te investeren, bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstelling”, vertelt Stijn. Bij elk nieuw project kijken we naast de primaire doelstelling, zoals capaciteitsverhoging of -vervanging, ook naar de impact op energieverbruik. Waar mogelijk laten we de impact op energieverbruik of efficiency ook altijd meewegen.”
De meest zichtbare verandering vond plaats op het dak van een van de fabrieken in Gorinchem. Hier werden afgelopen jaar zo’n 1.300 zonnepanelen geplaatst. De totale verwachte jaarlijkse opbrengst hiervan is ongeveer 300.000 kWh. Ter vergelijking: een vierpersoonshuishouden verbruikt circa 4.600 kWh per jaar. “Dat is slechts een heel klein percentage van ons verbruik, maar het draagt wel weer bij aan zichtbaar duurzaam verbruik”, aldus Stijn. Aan plannen voor het komende jaar ontbreekt het ook niet. “We zijn bijvoorbeeld bezig met het optimaliseren van de stoomketels en ook ons persluchtgebruik nemen we onder de loep. Dus plannen en ambitie genoeg”, aldus Stijn.
Milieuvriendelijke fabrieken en kantoren
Watergebruik

Ons watergebruik in 2019 was gemiddeld 4,0 m3 per ton product en is daarmee gedaald ten opzichte van 2018 (4,3 m3 ). De procesoptimalisaties in Gorinchem hebben geleid tot een lager watergebruik, terwijl in Scharsterbrug het watergebruik door gebruik van geitenmelk wat toenam.
De water- en energiecijfers gelden voor de locaties Gorinchem en Scharsterbrug, samen verantwoordelijk voor 99% van ons energie- en watergebruik.
Ambities, doelstellingen en resultaten
768
miljoen euro
... omzet in 2019.
Energieverbruik
21,3%
minder energieverbruik
... per ton product in 2019 ten opzichte van 2005.
Doel 2018: 19,5% minder
Doel 2022: 34% minder.
Zonne-energie
300.000
kWh zonne-energie
… wekten we in Gorinchem op door middel van 1.284 zonnepanelen. Dit is voldoende stroom voor ongeveer 100 huishoudens per jaar. 100% van alle stroom die we gebruiken is groen.