Onze leveranciers
Eerlijke en milieubewuste inkoop
Naast melkveehouders werken wij nauw samen met andere leveranciers in de zuivelketen. Zij leveren bijvoorbeeld grondstoffen, zoals palmolie, soja of verpakkingen, of zij verzorgen het melktransport en het transport van onze producten naar de klant. Met al onze leveranciers spreken we over duurzaamheidsinitiatieven. Voorwaarde voor levering is het ondertekenen van onze Leverancierscode met eisen op het vlak van mensenrechten, dierenwelzijn en milieu. In 2019 is de Leverancierscode vernieuwd. Het onderwerp mensenrechten en het sociale aspect van duurzaamheid heeft hierin meer aandacht gekregen. In de audit van onze belangrijkste leveranciers is duurzaamheid ook meegenomen. Hierover zijn geen bijzonderheden te melden. De meeste leveranciers besteden volop aandacht aan het thema. Duurzaamheid krijgt een steeds grotere rol in onze samenwerking met derden. Om voortdurend de meest duurzame keuzes te kunnen maken, zullen gesprekken met de hele keten nodig blijven.
In samenwerking met klanten en leveranciers focussen we ons op het verduurzamen van onder meer onze verpakkingsmaterialen. Met alle ketenpartners nemen we de benodigde maatregelen die nodig zijn voor de nieuwe duurzaamheidseisen voor de toekomst.
Topics binnen eerlijke en milieubewuste inkoop

Duurzame palmolie en verantwoorde sojalecithine
Eerlijke en milieubewuste inkoop
Duurzame palmolie en verantwoorde sojalecithine

Sinds eind 2014 kopen we uitsluitend duurzame palmolie in die is gecertificeerd via de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) mass balance. Dat betekent dat de palmolieproducenten in Indonesië, Maleisië, Colombia en Costa Rica getoetst zijn op criteria zoals het voorkomen van ontbossing, het gebruiken van zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen en goede arbeidsomstandigheden. De palmolie verwerken we in onze fat filled poeders. Melkvet vervangen we door plantaardig vet waarbij de nutritionele waarde behouden blijft. In 2019 lag de focus op leveringszekerheid. Het aantal leveranciers is uitgebreid om de juiste volumes af te kunnen dekken.
In een deel van onze producten verwerken we sojalecithine zodat ons melkpoeder goed oplosbaar is in water. Sinds eind 2015 gebruiken we 100% verantwoorde sojalecithine: hard-IP, non-GMP en gecertificeerd volgens ProTerra of RTRS. Dit betekent dat de sojabonen volgens duurzame criteria worden geteeld, in ons geval in Brazilië. Criteria zijn bijvoorbeeld bescherming van werknemers, kleine boeren en kwetsbare gebieden en ontbossingsvrije productie.

Duurzame verpakkingen
Eerlijke en milieubewuste inkoop
Duurzame verpakkingen

Het verduurzamen van al onze verpakkingsmaterialen is een proces dat voor Vreugdenhil al enige tijd plaatsvindt.
In het afgelopen jaar hebben we regelmatig contact gehad met onze klanten over de nieuwe duurzaamheidseisen die vanaf 2025 gaan gelden. In samenwerking met de keten zullen we tijdig de benodigde maatregelen nemen om weer klaar te zijn voor de toekomst. Voorop blijft natuurlijk staan dat de mogelijke nieuwe verpakkingen geen negatieve effecten mogen hebben op de productkwaliteit.

Transport
Eerlijke en milieubewuste inkoop
Transport

Onze RMO (Rijdende Melk Ontvangst) -transporteurs rijden jaarlijks zo’n 2,5 miljoen kilometer om de melk van onze melkveehouders naar onze fabrieken te brengen. Het gebruik van brandstof en de uitstoot van broeikasgassen proberen we zoveel mogelijk te beperken door slim te plannen en door inzet van zuinigere vrachtwagens. In 2019 was de CO2-uitstoot van de RMO ruim 20% lager per kilogram melk in vergelijking tot 2013. In 2018 was dit 13% lager. Hiermee is onze doelstelling voor een reductie van 20% (ten opzicht van 2013) in 2022 nu al behaald. De afname in uitstoot is grotendeels te verklaren doordat een van onze transportpartners haar klimaatimpact volledig heeft geneutraliseerd. Dit is gerealiseerd door het gebruik van hoogwaardige Traxx Zero-diesel in combinatie met compensatie van de resterende uitstoot door duurzame windenergieprojecten in India. Een mooi voorbeeld van duurzaam ondernemen.
Voor onze eindproducten maken we waar mogelijk gebruik van transport over water om CO2-uitstoot te beperken. In 2019 ging het door Vreugdenhil georganiseerde containervervoer van de fabriek in Gorinchem naar de havens van Rotterdam en Antwerpen voor 95,8% over water (in 2018 was dat 93%). Vanuit Scharsterbrug ging het door Vreugdenhil georganiseerde containervervoer naar de zeehavens in 2019 voor 78% over water (in 2018 was dat 71%). In Barneveld worden de containers sinds 2019 naar een nabijgelegen terminal in Tiel gebracht en vervolgens over water getransporteerd naar de haven in Rotterdam of Antwerpen. Hierdoor vond in 2019 47% van het transport plaats over water, in vergelijking met 0% in 2018. Hiermee hebben we stappen gezet om verdere reductie van de CO2-uitstoot voor overig transport te realiseren. Vanwege de SAP-implementatie zijn we voor 2019 niet in staat geweest om de totale CO2-uitstoot voor transport te berekenen. Voor het verslag 2020 zal de berekening van de CO2-uitstoot voor transport via SAP verlopen.
Ons doel is 20% minder CO2-uitstoot voor overig transport per ton product in 2022 ten opzichte van 2011. Om dit doel te behalen zullen we nog intensiever gaan samenwerken met onze transportpartners. Voor zeevaart is het vanaf 1 januari 2020 verplicht om brandstof met een laag zwavelniveau te gebruiken. Dit zal de uitstoot van schadelijke stoffen verder verminderen.
Ambities, doelstellingen en resultaten
100%
duurzaam
... is de palmolie en sojalecithine die we in onze melkpoeders gebruiken.
Transport
20,4%
minder CO2-uitstoot door melktransport
vergeleken met 2013, per kilo melk.
In 2018 was dit 13% minder.
Doel: 20% minder uitstoot tussen 2013 en 2022.