Contact

Recept details

Kerstbrioche

Ingrediƫnten:
  • 250 gram bloem
  • 25 gram verse gist
  • 30 ml water
  • 125 gram roomboter op kamer temperatuur
  • 5 gram zout
  • 25 gram suiker
  • 3 eieren
  • 100 gram melkpoeder
  • 120 gram melkchocolade
  • 50 gram maple syrup
  • 5 gram speculaaskruiden
  • 1 eierdooier
  • 15 ml slagroom
Benodigdheden:
  • Pan
  • Mengkom
  • Mes
  • Theedoek
  • Deegroller
  • Bakblik

 

Bereidingswijze:
  1. Zet de water, verse gist en suiker op in een klein pannetje en verhit tot 35 a 40 graden
  2. Meng de bloem, gist mengsel, zout, melkpoeder en eieren in een mengkom en kneed tot een flexibel deeg.
  3. Snij de boter in blokjes en voeg langzaam toe tijdens het kneden.
  4. Kneed dit totdat het een mooi flexibel beslag is.
  5. Maak er een bal van en dek de kom af en laat 30 minuten op een plek van 35 graden staan rijzen.
  6. Rasp de chocolade en meng met de speculaaskruiden en maple syrup .
  7. Haal het deeg ui te kom op een goed bebloemde werkbank en rol uit tot een vierkant( net zo breed als het bakblik).
  8. Smeer de chocolade over het deeg en leg het voorzichtig in een ingevette bakblik.
  9. Laat dit weer voor 30 min op 35 graden afgedekt rijzen.
  10. Verwarm de oven op 175 graden hete lucht.
  11. Smeer het brood voorzichtig in met een mengsel van eigeel en slagroom.
  12. Bak het brood voor 35 min tot mooi goudbruin.

Tips:

U kunt alle specerijen en smaakstoffen toevoegen maar vooral lekker met gedroogd fruit en noten. Voeg hiervan niet meer dan 35 gram aan toe.

Hoe te serveren? Het lekkerst is het om het op de dag zelf op te eten, even in de tosti ijzer en dan lekker een bol ijs naar keuze erop te doen of vers fruit.

Terug naar overzicht recepten