Overslaan en naar de inhoud gaan

“De fabriek en het kantoor bestaan uit verschillende gebouwen. Eerst hebben we een inschatting gemaakt van het totale oppervlakte dat verwarmd moest worden. Op basis daarvan is de capaciteit van de warmtepompen bepaald. Met de warmtepompen kunnen we via de radiatoren en de vloerverwarming onze gebouwen verwarmen. In totaal zijn er drie warmtepompen geplaatst die alle gebouwen verwarmen zodat we geen gas meer gebruiken. In het voorjaar van 2022 gaat onze gasaansluiting dan ook helemaal dicht.”

“Met dit proces zijn we eind 2020 begonnen en kwamen we de nodige uitdagingen tegen. Bijvoorbeeld de stroomtoevoer die niet voldoende bleek te zijn, waardoor we de meterkasten moesten aanpassen. En leveringsproblemen van materialen uit China. Maar het is toch allemaal gelukt.”

“We blijven bijhouden hoe de warmtepompen functioneren, zodat we kunnen bijsturen waar nodig. Nu de vestiging Barneveld volledig overgegaan is op groene stroom ligt de focus vooral op energiereductie. Het volgende project in Barneveld is het vervangen van de verlichting door led. Ook gaan we onderzoeken of we zonne-energie van de zonnepanelen kunnen opslaan in accu’s op momenten dat we niet draaien in de fabriek. Zo blijven we continu verbeteren.”