Overslaan en naar de inhoud gaan

Bij Vreugdenhil hebben we verschillende programma’s die gericht zijn op de vitaliteit en gezondheid van onze medewerkers. Ook in 2021 waren de effecten van COVID-19 merkbaar en vonden er geen fysieke bijeenkomsten en uitjes plaats. In het kader van het BRAVO-programma plaatsen we via interne kanalen regelmatig berichten over de thema’s ‘Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning’. Zo zijn we er trots op dat Vreugdenhil geheel rookvrij is. Onze wekelijkse bootcamp training in Nijkerk zorgt voor vitaliteit en plezier. Om ook tijdens het thuiswerken sporten te stimuleren waren deze trainingen online te volgen, voor al onze medewerkers. Tijdens de ‘week van werkgeluk’ in september organiseerden we verschillende activiteiten, waaronder een online Mystery Talk voor collega’s om elkaar beter te leren kennen. Ook in 2021 vonden individuele trainingen en opleidingen op maat plaats, veelal online. We hopen in het komende jaar weer meer activiteiten voor onze medewerkers te kunnen organiseren.

Voor medewerkers die onder de zuivel CAO vallen was ook het afgelopen jaar de TipTrack tool beschikbaar. Om duurzame inzetbaarheid te vergroten biedt TipTrack trainingen en coaching aan op een viertal thema’s: vitaal, wendbaar, vaardig en financieel inzicht. Medewerkers kunnen zelf kiezen hoe zij hun beschikbare budget inzetten. Zij kunnen dit ook gebruiken om te sparen voor extra verlof, of bijvoorbeeld het aanvullen van geboorteverlof. Op dit moment zijn er 179 geregistreerde TipTrack gebruikers bij Vreugdenhil.

In 2021 is de Vreugdenhil Academy van start gegaan voor alle medewerkers. Op dit platform bieden we nu online trainingen aan over voedselveiligheid en veiligheid op de werkvloer. Op basis van functieprofielen zijn een aantal van deze trainingen verplicht, en registreren we de deelname. De Vreugdenhil Academy is via verschillende kanalen onder de aandacht gebracht, en met succes! Bijna alle medewerkers sloten het afgelopen jaar de training over basisveiligheid af. In Scharsterbrug en Barneveld hebben inmiddels ook 96% van de medewerkers de training over voedselveiligheid afgerond. In Nijkerk en Gorinchem is dit zo’n 80% van de medewerkers. We zijn van plan het curriculum verder uit te breiden, en ook trainingen over andere onderwerpen zoals zuivel aan te bieden.

Om meer inzicht te krijgen in de betrokkenheid en tevredenheid van onze medewerkers vond in 2021 een medewerkerstevredenheidsonderzoek plaats. In totaal deden 346 medewerkers mee (73%) en de score kwam uit op een 8.4. De drie onderdelen die de hoogste waardering kregen zijn i) betrokkenheid binnen de teams, ii) trots op Vreugdenhil en iii) betrokkenheid bij ons bedrijf. Deze resultaten laten zien dat onze werknemers betrokken, tevreden en loyaal zijn, en daar zijn we trots op! Ons doel voor de komende jaren is dat de Medewerkerstevredenheidsscore hoger is dan de benchmarkscore (7.8).

Medewerkers en externe stakeholders hebben de mogelijkheid om misstanden (in de keten) te melden via de SpeakUp [link] functionaliteit op onze website. Dit kan desgewenst ook anoniem. Het afgelopen jaar is de SpeakUp functie niet gebruikt. Ook kunnen onze medewerkers bij een interne of externe vertrouwenspersoon terecht wanneer zij melding willen maken van bijvoorbeeld omstandigheden op het werk of gedrag van collega’s. In 2021 hebben verschillende medewerkers hiervan gebruik gemaakt. Het is goed om te zien dat onze medewerkers deze personen weten te vinden.