Overslaan en naar de inhoud gaan

Dat betekent dat de palmolieproducenten in Indonesië, Maleisië, Colombia en Costa Rica getoetst zijn op criteria zoals het voorkomen van ontbossing, het verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en goede arbeidsomstandigheden.

De palmolie verwerken we in onze fat filled poeders. Bij deze producten vervangen we melkvet door plantaardig vet, waarbij de nutritionele waarde behouden blijft. Dit zorgt voor een lagere kostprijs en vergroot de toegankelijkheid van onze producten. Onze doelstelling blijft om 100% van de palmolie RSPO gecertificeerd in te kopen, bij voorkeur en in overleg met klanten werken we toe naar gesegregeerde certificering. Dit houdt in dat de gecertificeerde palmolie in de hele toeleveringsketen fysiek gescheiden wordt gehouden. Gesegregeerde inkoop zorgt voor meer transparantie dit helpt ons om beter samen te werken en risico’s weg te nemen.

In een deel van onze producten verwerken we sojalecithine zodat ons melkpoeder goed oplosbaar is in water. Sinds eind 2015 gebruiken we uitsluitend 100% verantwoorde sojalecithine gecertificeerd volgens ProTerra of RTRS. Dit betekent dat de sojabonen volgens duurzame criteria worden geteeld, in ons geval in Brazilië. Criteria zijn bijvoorbeeld bescherming van werknemers, lokale bedrijven en kwetsbare gebieden en ontbossingsvrije productie.

Als onderdeel van onze due diligence aanpak brengen we het komende jaar voor hoog-risico grondstoffen die we gebruiken alle risico’s op mens en milieu in kaart. De eerste stap is inventariseren welke grondstoffen hoge risico’s met zich meebrengen. In deze inventarisatie nemen we in ieder geval palmolie, soja, kokosolie en cacao mee. Kokosolie gebruiken we voor blends van melkpoeder en cacao, als ingrediënt voor de chocolade industrie. Ons doel voor 2022 is om meer inzicht te krijgen in deze risico’s. Op basis hiervan maken we een plan van aanpak voor het verder verduurzamen van ons grondstoffengebruik.

Gezien de huidige grondstofuitdagingen koopt Vreugdenhil in 2022 tijdelijk sojalecithine in zonder duurzaamheidscertificaat. Het is ons streven om, zodra het weer mogelijk is, enkel duurzame sojalecithine in te kopen