Contact

Eerlijke en milieubewuste inkoop

 

Overige inkoop

Met al onze leveranciers spreken we over duurzaamheidsinitiatieven. Voorwaarde voor levering is het ondertekenen van onze leverancierscode  met eisen op het vlak van mensenrechten, dierenwelzijn en milieu. Sinds 2016 is duurzaamheid onderdeel van ons leverancier-beoordelingssysteem. Ook in de bijbehorende audits is duurzaamheid (en de eisen in de leverancierscode) een onderwerp. Vanaf 2018 beoordelen wij onze investeringsplannen ook op duurzaamheid. Tenslotte kijken we hoe we inkopen met (grote) milieu- en sociale risico’s kunnen verduurzamen.

Duurzame palmolie

Sinds eind 2014 kopen we uitsluitend duurzame palmolie in (Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) mass balance gecertificeerd). Dat betekent dat de palmolieproducenten in Indonesië en Maleisië getoetst zijn op criteria als het voorkomen van ontbossing, het gebruiken van weinig bestrijdingsmiddelen en goede arbeidsomstandigheden. De palmolie verwerken we in onze fat filled poeders. Melkvet wordt vervangen door plantaardig vet, waarbij de nutritionele waarde behouden blijft. In 2017 is onze productielocatie in Scharsterbrug gecertificeerd voor het gebruik van RSPO palmolie waardoor onze klanten op hun verpakking RSPO gecertificeerde palmolie kunnen vermelden.   

Verantwoorde sojalecithine

Sojalecithine, dat in een deel van onze producten verwerkt wordt, zorgt dat onze melkpoeder goed oplosbaar is in water. Sinds eind 2015 gebruiken we 100% verantwoorde sojalecithine, gecertificeerd volgens ProTerra. Dit betekent dat de sojabonen volgens duurzame criteria worden geteeld – in ons geval in Brazilië. Criteria zijn bijvoorbeeld bescherming van werknemers, kleine boeren en kwetsbare gebieden.

Duurzame verpakkingen

Onze belangrijkste verpakkingsmaterialen zijn blik, plastic en papier. In 2018starten we multidisciplinaire verbeterteams om onder andere te inventariseren hoe we onze verpakkingen milieuvriendelijker kunnen maken. Een voorbeeld? De hoeveelheid papier in onze zakken verminderen, terwijl de kwaliteit behouden blijft. De teams bestaan uit medewerkers van verschillende vestigingen en afdelingen zoals productie, inkoop, verkoop en kwaliteit.

Minder CO2-uitstoot door melktransport

Onze RMO (Rijdende Melk Ontvangst)-transporteurs rijden jaarlijks zo’n 2,5 miljoen kilometer om de melk van onze melkveehouders naar onze fabrieken te brengen. We proberen dit te doen met zo min mogelijk brandstof en uitstoot van broeikasgassen. Bijvoorbeeld door de ritten slimmer te plannen. Wat ook helpt is de aanschaf van zuinigere vrachtwagens door onze transporteurs. Bijna alle vrachtwagens voldoen aan de strengere normen Euro 5 en Euro 6. In 2017 was de CO2-uitstoot van de RMO ruim 11% lager per kilogram melk in vergelijking met 2013. In 2016 was dit 8% lager. We liggen op schema voor het halen van ons doel: een daling van 20% tussen 2013 en 2020.

Ons overige transport

In 2017 ging het door Vreugdenhil georganiseerde containervervoer van de fabriek in Gorinchem naar de havens van Rotterdam en Antwerpen voor 91% over water (vergelijkbaar met 2016). In Scharsterbrug ging het door Vreugdenhil georganiseerde containervervoer naar de zeehavens in 2017 voor 76% over water (ook vergelijkbaar met 2016).

Vóór 2012 vond containervervoer uit Gorinchem uitsluitend per vrachtwagen plaats, wat zorgde voor een hogere CO2-uitstoot. Mede hierdoor was in 2017 de CO2-uitstoot per ton product 13,2% lager dan in referentiejaar 2011. Ons doel is 20% minder CO2-uitstoot per ton product in 2020 ten opzichte van 2011. We verwachten dit doel te halen door een verdere groei van het containervervoer over water. In 2018 onderzoeken we of we ook een groot deel van het containertransport vanuit onze locatie Barneveld over water kunnen vervoeren.

Terug naar het overzicht