Onze onderneming
Milieuvriendelijke fabrieken en kantoren
Vreugdenhil heeft de ambitie om in 2050 CO₂ neutraal te zijn in de gehele keten, van gras tot glas. Om dit te bereiken werken we nauw samen met melkveehouders en leveranciers om uitstoot zoveel mogelijk te reduceren. Ook in onze fabrieken werken we toe naar klimaatneutrale productie.
Vreugdenhil werkt hard aan het verminderen van energieverbruik. Het afgelopen jaar zijn de doelstellingen van het energiebeleid aangescherpt en is het energiemonitoringsysteem verbeterd.
Topics binnen milieuvriendelijke fabrieken en kantoren

CO₂ neutraal, van gras tot glas
Milieuvriendelijke fabrieken en kantoren
CO₂ neutraal, van gras tot glas

In 2021 hebben we onze doelstellingen voor de komende jaren opnieuw vastgesteld. De ambitie van Vreugdenhil is om in 2050 CO₂ neutraal te zijn in de gehele keten; van gras tot glas. Om dit te bereiken werken we nauw samen met melkveehouders en leveranciers om uitstoot zoveel mogelijk te reduceren. Ook in onze fabrieken werken we toe naar klimaatneutrale productie. Naast ons hoofdkantoor in Nijkerk werd ook onze eerste productielocatie in Barneveld klimaatneutraal.
Barneveld is onze eerste fabriek waar we klimaatneutraal produceren, en daar zijn we ontzettend trots op. Dit betekent dat er geen broeikasgassen worden uitgestoten in het productieproces van onze melkpoeders. Dit bereiken we door duurzame energiebronnen te gebruiken. Door de installatie van drie warmtepompen werd deze vestiging begin 2022 klimaatneutraal. Ook op onze andere locaties werken we toe naar klimaatneutrale productie. Omdat het productieproces in Gorinchem, en Scharsterbrug anders van aard is dan in Barneveld, is dit een uitdaging van andere orde. Het kantoor in Nijkerk is al een aantal jaren klimaatneutraal. Dit kantoor behoort tot de duurzaamste kantoorgebouwen van Nederland: milieuvriendelijk en met een prettig werkklimaat. Het draagt het 5 sterren (outstanding) BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat, het hoogste duurzaamheidsniveau van dit keurmerk.
Onze doelstelling is om in 2030 per ton product 50% minder CO₂ uit te stoten in vergelijking met 2005. Het gaat hierbij om uitstoot van onze eigen gebouwen en productie gerelateerde activiteiten. Van 2005 tot 2020 realiseerden we al een vermindering van CO₂-uitstoot per ton product van 34%. In Scharsterbrug en Gorinchem is het doel om de CO₂-uitstoot in 2030 met 16% te verlagen ten opzichte van 2019. Dit komt overeen met een halvering van de CO₂-uitstoot ten opzichte van 2005. Om dit doel te behalen zijn voor beide locaties individuele reductiedoelstellingen geformuleerd. Barneveld produceert al klimaatneutraal en is daarom in deze doelstellingen niet meegenomen.

Verminderen van energieverbruik
Milieuvriendelijke fabrieken en kantoren
Verminderen van energieverbruik

In 2021 daalde het energieverbruik per ton product met 23,0% ten opzichte van 2005. De reductie is iets afgenomen ten opzichte van 2020 (23,7%). De doelstelling om 30% van het energie verbruik te reduceren ten opzichte van 2005 is hiermee niet geheel behaald. De behaalde resultaten verschillen echter per productielocatie. Het energieverbruik in Scharsterbrug daalde sinds 2005 met 41%, en daarmee is het reductiedoel op deze locatie al wel behaald. In Gorinchem werd een reductie van 13% gerealiseerd ten opzichte van 2005.
Het afgelopen jaar zijn de doelstellingen van het energiebeleid aangescherpt en is het energiemonitoringsysteem verbeterd. Op alle locaties zijn energiebesparende maatregelen uitgevoerd om ons energieverbruik verder te verlagen. In Gorinchem is in 2021 een nieuwe droogtoren geplaatst. Een belangrijke investering, welke zorgt voor een efficiënter en milieuvriendelijker productieproces. De nieuwe toren biedt kansen om het komende jaar het energieverbruik per ton product verder te verlagen. Ook investeerden we in Advanced Process Control (APC) software. Hierdoor worden de procescondities geoptimaliseerd, dit draagt bij aan het verlagen van het energieverbruik per ton. Ook andere maatregelen zorgden voor minder verbruik, zoals bijvoorbeeld het optimaliseren van de capaciteit van de stoomketels en de efficiëntie van luchtverhitters. Om het energieverbruik in Gorinchem verder terug te dringen is er een onderzoek gestart naar vergaande warmterugwinning uit stoom. Daarnaast gaan we actief aan de slag met bewustwording over energieverbruik bij onze medewerkers, door actief te sturen op energieprestaties
Scharsterbrug trof in 2021 voorbereidingen om begin 2022 een deel van de Egron droger te vervangen. Tegelijkertijd is ook een ontwerp voor een energiezuiniger luchtverhitter bedacht. De plaatsing hiervan vindt plaats begin 2022. Daarmee zijn nu alle gasgestookte luchtverhitters voor de poedertorens binnen Vreugdenhil vervangen door energiezuinige versies. Het komende jaar gaan we in Scharsterbrug de ontromingscapaciteit verhogen – dit zorgt voor minder transport tussen de productielocaties.
Barneveld werd begin 2022 klimaatneutraal. Ook hier gaan we het komende jaar door met invoeren van energiebesparende maatregelen zoals het plaatsen van ledverlichting.
Het verminderen van het energieverbruik draagt bij aan het reduceren van de CO2-uitstoot. Ook de komende jaren gaan we door het invoeren van maatregelen en investeringen om energiezuiniger te produceren. Tegelijkertijd vragen onze klanten steeds meer om hoogwaardigere melkpoeders, bijvoorbeeld ingrediënten voor de kindervoeding industrie. Deze kunnen we vanwege de producteigenschappen minder energie-efficiënt produceren. Ondanks de besparingen die we doorvoeren leiden deze veranderingen in ons product portfolio tot een hoger verbruik per ton product.
Energiegebruik per ton product t.o.v. 2005
2015 | -12,1% |
2016 | -16% |
2017 | -20,1% |
2018 | -19,5% |
2019 | -21,3% |
2020 | -23,7% |
2021 | -23% |

Duurzame energie
Milieuvriendelijke fabrieken en kantoren
Duurzame energie

In 2021 was 14,3% van ons energiegebruik duurzaam. Hiermee is onze doelstelling van 16% niet behaald, wel hebben we hiermee weer een vooruitgang geboekt. In 2021 keken we naar de mogelijkheden rondom elektrificatie. Er liggen kansen voor het gebruik van warmtepompen en e-boilers. Een van de grote belemmeringen waarmee Vreugdenhil geconfronteerd wordt in de transitie van gas naar stroom, is de capaciteit van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk. De capaciteit van dit netwerk moet voldoende zijn om de toenemende vraag naar elektriciteit te kunnen verwerken. Dit maakt het uitdagend om de locaties Scharsterbrug en Gorinchem te verduurzamen via elektrificatie.
Ook in 2021 was al ons stroomgebruik 100% groen. Net zoals in voorgaande jaren hebben we ingezet op groene stroom, afkomstig van Europese windenergie-certificaten.
Op de daken van ons hoofdkantoor in Nijkerk en onze productielocaties in Gorinchem, Barneveld en Scharsterbrug liggen zonnepanelen. In 2021 leverden de zonnepanelen ruim 1.200.000 kWh aan groene stroom, dit leverde een besparing van 690 ton CO₂ op. Dit is voldoende stroom voor meer dan 450 huishoudens per jaar.
# panelen 2021 |
Opbrengst 2021 (kWh) | CO2 besparing 2021 (ton CO2) | |
Gorinchem | 1284 | 325.948 | 181,2 |
Barneveld | 1800 | 546.304 | 303,7 |
Scharsterbrug | 1572 | 329.874 | 183,4 |
Nijkerk | 173 | 39.279 | 21,8 |
Totaal | 4829 | 1.241.405 | 690,1 |

Remco Vrind
Facilitair coördinator
Milieuvriendelijke fabrieken en kantoren
‘In het voorjaar 2022 gaat onze gasaansluiting helemaal dicht’
Remco Vrind
Facilitair coördinator

‘In het voorjaar 2022 gaat onze gasaansluiting helemaal dicht’
“Enkele jaren geleden heeft Vreugdenhil een energieteam opgezet in Barneveld, om energiezuiniger te produceren en minder gas te gebruiken. Op de daken van de fabriek zijn zonnepanelen geplaatst en daar plaatsten we begin dit jaar ook warmtepompen.”
“De fabriek en het kantoor bestaan uit verschillende gebouwen. Eerst hebben we een inschatting gemaakt van het totale oppervlakte dat verwarmd moest worden. Op basis daarvan is de capaciteit van de warmtepompen bepaald. Met de warmtepompen kunnen we via de radiatoren en de vloerverwarming onze gebouwen verwarmen. In totaal zijn er drie warmtepompen geplaatst die alle gebouwen verwarmen zodat we geen gas meer gebruiken. In het voorjaar van 2022 gaat onze gasaansluiting dan ook helemaal dicht.”
“Met dit proces zijn we eind 2020 begonnen en kwamen we de nodige uitdagingen tegen. Bijvoorbeeld de stroomtoevoer die niet voldoende bleek te zijn, waardoor we de meterkasten moesten aanpassen. En leveringsproblemen van materialen uit China. Maar het is toch allemaal gelukt.”
“We blijven bijhouden hoe de warmtepompen functioneren, zodat we kunnen bijsturen waar nodig. Nu de vestiging Barneveld volledig overgegaan is op groene stroom ligt de focus vooral op energiereductie. Het volgende project in Barneveld is het vervangen van de verlichting door led. Ook gaan we onderzoeken of we zonne-energie van de zonnepanelen kunnen opslaan in accu’s op momenten dat we niet draaien in de fabriek. Zo blijven we continu verbeteren.”

Water en afval
Milieuvriendelijke fabrieken en kantoren
Water en afval

In 2021 was ons waterverbruik gemiddeld 3.9 m³ per ton product. Daarmee is het waterverbruik licht gedaald ten opzichte van 2020 (4,0 m3 per ton). Dit komt omdat het waterverbruik in Scharsterbrug iets afnam door het optimaliseren van reinigingsprocessen. De water- en energiecijfers gelden voor de locaties Gorinchem en Scharsterbrug, samen verantwoordelijk voor 99% van ons energie- en watergebruik.
In Gorinchem is in 2021 een meerjarig afvalreductieprogramma afgerond. Door het reduceren van de hoeveelheid melk die naar de waterzuivering gaat is de hoeveelheid slib sterk verminderd. Een volgende stap is het in toenemende mate indikken van slib. In Scharsterbrug komt er in 2022 meer aandacht voor het actief scheiden van afvalstromen. We gaan onderzoeken of, en hoe we deze reststromen weer waardevol kunnen inzetten.
Voor elke productielocatie stellen we jaarlijks een milieurapportage op waarin we rapporteren over onder andere ons afval, energie- en watergebruik. Sinds enkele jaren beoordelen wij onze investeringsplannen ook op duurzaamheid, waarbij met name aandacht is voor de milieuwinst van nieuwe maatregelen.

Erik Petter
Chief Operations Officer
Milieuvriendelijke fabrieken en kantoren
‘Onze nieuwe ambitie is om in 2050 CO₂ neutraal te zijn van gras tot glas’
Erik Petter
Chief Operations Officer

‘Onze nieuwe ambitie is om in 2050 CO₂ neutraal te zijn van gras tot glas’
“Bij al onze fabrieken investeren we structureel om verbeteringen om de continuïteit van onze productie en de melkverwerking te waarborgen. Door voorop te lopen met ons productieproces blijven we competitief. We maken meer product beschikbaar voor onze klanten en consumenten, door ook in toenemende mate te focussen op het minimaliseren van verliezen. Dit leidt tot een lager grondstofverlies, maar ook het energie- en waterverbruik wordt hierdoor positief beïnvloedt. Daarnaast focussen we op gebruik van duurzamere bronnen, om onze impact op mens en milieu te verkleinen. Daarom blijven we binnen deze pijler focussen op het verminderen van energieverbruik en de inzet van duurzame energie, zodat we de CO₂-uitstoot per ton product kunnen verlagen.”
“In onze vorige strategie zijn we gestart met een grote ambitie: klimaatneutraal in 2029. Helaas hebben we ondervonden dat we onze ambities moesten bijstellen. Dat betekent echter niet dat we stil hebben gezeten. Vreugdenhil is 100% groene stroom blijven inkopen en op al onze fabrieken en kantoren wekken we zelf zonne-energie op door middel van zonnepanelen die op de daken liggen. Op ons hoofdkantoor in Nijkerk en onze fabriek in Barneveld gebruiken we geen gas meer door respectievelijk een WKO-installatie en warmtepompen te plaatsen. In de fabrieken in Gorinchem en Scharsterbrug blijven we stappen zetten om ook hier het gasverbruik te verminderen.”
“Onze nieuwe ambitie is om in 2050 CO₂ neutraal te zijn van gras tot glas. Dit betekent dat we alle mogelijke emissiereducties hebben gerealiseerd, en de resterende uitstoot compenseren. De tussenstap is de doelstelling in 2030, waarbij we onze CO₂-uitstoot per ton product halveren ten opzichte van 2005. Met de uitdagingen rondom de capaciteit van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk, meer productie van complexe producten en schaarste in energie reducerende technieken, moeten we alle zeilen bijzetten om dit voor elkaar te krijgen. De afgelopen periode is al veel tijd geïnvesteerd om in kaart te brengen wat mogelijke vervolgstappen kunnen zijn.”
“Naast energie en emissies, zijn we binnen deze pijler ook actief om zo min mogelijk water te gebruiken en afval te creëren. Daarom voeren we een afvalpreventieonderzoek uit, om te bepalen waar nog winst te behalen valt. We zijn zo constant ons proces aan het optimaliseren om grondstof-, water- en energieverbruik te verminderen.”
Resultaten 2021
100%
groen stroomgebruik
Energieverbruik
23%
minder energieverbruik
per ton product in 2021 ten opzichte van 2005.
Zonne-energie
1,24
miljoen kWh zonne-energie
… wekten we op bij onze kantoren en fabriekendoor middel van 4.829 zonnepanelen. Dit is voldoende stroom voor ongeveer 450 huishoudens per jaar.